Zonnecollectoren VELUX
Nu ook leverbaar: zonnepanelen van VELUX
De naam VELUX is bij veel mensen bekend vanwege haar dakramen en daklichtsystemen. Sinds kort heeft VELUX ook zonnecollectoren in haar assortiment: de VELUX Solar systemen.
In tegenstelling tot veel systemen met zogenaamde plaatcollectoren, zijn de VELUX Solar systemen niet voor het opwekken van elektriciteit.
De VELUX Solar systemen zorgen, in combinatie met een zonneboiler e.d., voor uw warmwatervoorziening. Bij de juiste configuratie van uw VELUX Solar systeem, is de installatie goed voor gemiddeld 60% van het jaarlijkse warmwaterverbruik van een woning.
Hoe werkt het?
De zonnecollector wordt gemonteerd in het schuine vlak van het dak. In de woning wordt een zonneboiler geplaatst. Tussen de zonnecollector en de zonneboiler zit een verbinding met flexibele buizen.
In de zonnecollector zit een vloeistof (glycol). Als de zon op de zonnecollector schijnt, wordt de vloeistof in de collector opgewarmd door de zon, en vervolgens verwarmd teruggestuurd naar de zonneboiler. De zonneboiler verdeelt de warmte daarna door de rest van de woning, bijvoorbeeld aan uw CV-ketel.
De zonnecollector
De elegante collector integreert op een subtiele manier de meest geavanceerde technologie op het gebied van duurzame energie in uw dak. Dankzij de VELUX gootstukken wordt de zonnecollector, net als een VELUX dakraam, waterdicht in uw dak gemonteerd.
Achter het transparante glazen paneel van de zonnecollector bevindt zich de absorbtieplaat. Deze plaat bevat een oppervlak van kleine piramidevormige holtes. Deze holtes vangen de zonnestralen vanuit alle richtingen op. De vloeistof in de zonnecollector (glycol) wordt opgewarmd door de zon en verwarmd terugggestuurd naar de zonneboiler. De zonneboiler verdeelt het warme water vervolgens door de woning.
Ideale montagerichting
Voor een collectoroppervlakte die geldt voor een situatie die "ideaal" genoemd kan worden: volledig naar het zuiden georienteerde panelen en een dakhelling van 45 graden. Er moet dan op een behoefte van ca. 50 liter per dag per persoon worden gerekend.